Informații utile


Printarea 3D
Imprimarea 3D este un proces de formare a unui obiect solid tridimensional de orice formă, realizat printr-un proces aditiv, în cazul în care straturi succesive de material sunt stabilite în diferite forme. Imprimarea 3D este, de asemenea, distinctă de tehnicile de prelucrare tradiționale, care se bazează în principal pe eliminarea materialelor prin metode cum ar fi tăiere sau de foraj (procesele substractive).
Imprimantele 3D permit designerilor să producă într-un timp foarte scurt un prototip. În consecință prototipul poate fi testat și remodelat rapid. Constructorii de bolide de Formula 1 pot obține cu ajutorul aparatelor de imprimare componente cu forme extrem de complexe. Producția acestor piese prin metode clasice durează câteva săptămâni, însă folosirea acestor noi tehnologii de imprimare reduce acest interval de timp la 48 de ore. Astfel, timpul câștigat oferă posibilitatea testării mai multor variante ale componentelor cu scopul dezvoltării cât mai rapide a soluției necesare.
Există mai multe tehnologii de imprimare 3D dar acestea le folosim noi:
- imprimare prin extrudare (FDM)
- fotopolimerizare (DLP)
Imprimare prin extrudare (FDM)
Dintre materialele termoplastice (plastice solide care prin încălzire devin maleabile, iar la răcire se reîntăresc) folosite de tehnologia FDM – Fused deposit modelling (manufactură aditivă prin depunere de straturi succesive de material plastic topit), vă punem la dispozitie patru materiale de baza: PLA (polylactide), ABS (Acrylonitrile butadiene styrene), PETG (Polyethylene terephthalate glycol-modified), NYLON, enumerate in functie de gradul de durabilitate, de la mic la mare.
Prin folosirea acestor materiale în printarea 3D, se pot obține obiecte de o rezoluție ceva mai slabă comparativ cu rașina fotopolimerizantă, însa de o durabilitate mult mai mare. Materialele enumerate sunt destinate a fi folosite în numeroase domenii: de la printarea 3D a unor obiecte de design, machete de arhitectură la prototipare rapidă, repararea unor unelte sau obiecte funcționale.


Materiale folosite
PLA – plastic obținut prin procesarea unor plante precum porumb, sfecla de zahăr, cartofi, material cu miros dulceag, fără componente periculoase, considerat în compatibilitate cu mediul înconjurător și care poate intra în contact cu mâncarea. Rezistent și mai rigid decât ABS-ul, PLA-ul este mai complicat de folosit în realizarea unor ansambluri de piese ce necesită îmbinare. Proprietatea de deformare la temperaturi mai scăzute decat ABS-ul (aproximativ 65ºC) împiedică folosirea sa în proiecte inginerești.
Destinat obiectelor ce vor fi păstrate în condiții de temperatură normale.
ABS – un polimer deosebit de versatil folosit în foarte multe industrii, având o varietate de proprietăți. În printarea 3D, ABS-ul este un plastic dur, rezistent la temperaturi înalte (începe să se deformeze la aproximativ 100ºC) și cu ușoară flexibilitate (în comparație cu PLA-ul) ceea ce ajută la realizarea obiectelor ce necesită îmbinare. Este solubil în acetonă – cu ajutorul unei pensule îmbibată în acetonă, suprafețele pot fi ușor finisate, devenind lucioase, iar diversele părti ale unui obiect se pot lipi între ele. Contine, în compoziția sa, petrol. La dimensiuni mari, prezintă risc de deformare.
Destinat, in principal, inginerilor. Folosit, de exemplu, la diverse carcase sau la piesele pentru LEGO.
PETG – cunoscut și ca poliester, combină avantajele PLA-ului și ABS-ului prin proprietăți mecanice inegalabile: o duritate mai mare ca a ABS-ului și o rezistență ridicată la impact; este flexibil și translucid (lasă lumina să treacă, transparență scăzută). Nu se curbează și este ușor de reciclat. Nu se degradează în apă. Compatibil cu industria alimentară.
NYLON – este un nume generic folosit pentru un grup de fibre textile din polimeri sintetici, cunoscuți sub numele de poliamide. Este primul polimer sintetic care a avut succes comercial, datorită faptului că este ieftin, ușor, fin și tare. Este un material mult mai rezistent decât PLA-ul dar și mai dificil de printat. Conform studiilor, filamentul NYLON combină rezistența mecanică, duritatea și rezistența la temperaturi de pâna la 180˚C.
Imprimare prin fotopolimerizare (DLP)


Printarea cu rășină fotopolimerică (DLP) implică scufundarea repetată a obiectului într-o cuvă cu rășină lichidă, rășină ce se întărește apoi pe zonele dorite, urmând modelul computerizat, cu ajutorul unei lumini UV sau laser.
Fiind vorba doar de calitatea obiectului în sine, aceasta este net superioară printării FDM, datorită tehnologiei de printare și preciziei. Acest lucru este benefic în anumite domenii precum: medical (dentar, chirurgical etc), inginerie (obiecte de precizie), bijuterii (inele, broșe, cercei, piercing-uri, pandantive etc), fashion (unghii false, rame ochelari, insigne, huse telefon etc), machete arhitecturale.